SOSU, medicin

Bred politisk aftale indgået om SOSU-uddannelserne

Pressemeddelelse

Regeringen har sammen med et bredt flertal i folketinget indgået en politisk aftale om at styrke social- og sundhedsuddannelserne og dermed rekrutteringen til sundhedsvæsenet og ældreplejen.

Aftalen indeholder i alt 13 initiativer, der skal skabe det nødvendige fundament for skolernes videre arbejde med gennemførelse og rekruttering. Initiativerne omhandler blandt andet sprogstøtte til elever, herunder kompetenceudvikling af undervisere inden for det sproglige område, professionalisering af oplæringsvejledere, opkvalificering af beskæftigede samt rekruttering af unge velfærdstalenter.

I aftalen afsættes der endvidere 89,8 millioner kroner årligt til et permanent taxameterløft til SOSU-uddannelserne fra 2025 og frem. Det permanente taxameterløft skal ifølge aftalen understøtte et råderum til og frihed for SOSU-skolerne til at igangsætte lokale initiativer, der skal styrke rekruttering og kvalitet. Det kan blandt andet være mentorordninger, tolærerordninger eller lektiehjælp til elever, som har brug for støtte til at gennemføre deres uddannelse.

- Det er en kærkommen aftale med mange gode initiativer, der lige er landet. Det vidner om, at der er kigget 360 grader rundt på uddannelserne, og aftalt en række tiltag, der ikke udelukkende har fokus på rekruttering til SOSU-området men også på kvaliteten. Dertil er det selvfølgelig helt afgørende, at det midlertidige taxameterløft bliver gjort permanent, siger Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og – Gymnasier – Lederne.

Om aftalen siger Kasper Palm, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne:  

- Først og fremmest er det positivt, at der er så bred politisk enighed om aftalen. Det er et vigtigt signal fra Christiansborg, der viser, at der er stor opbakning til erhvervsuddannelserne. Derudover glæder det os, at der med aftalen holdes fast i, at man fra politisk hold vil styrke erhvervsuddannelserne markant, og at aftalen om SOSU-uddannelserne er første skridt på vejen.

I de videre drøftelser om erhvervsuddannelserne vil regeringen indkalde til forhandlinger på baggrund af oplæg fra regeringen og partiernes input. Partierne har bl.a. ønske om at drøfte fleksibiliteten i tilrettelæggelse af uddannelserne samt specialpædagogisk støtte (SPS) til eleverne.

- Både fleksibilitet og specialpædagogisk støtte er områder, vi er optaget af på erhvervsskolerne. Derfor er det vigtige punkter i de kommende dialoger om, hvordan erhvervsuddannelserne kan styrkes. Vi ser frem til de forestående politiske forhandlinger om, hvordan vi kan sikre flere faglærte og en højere kvalitet i erhvervsuddannelserne, afslutter Kasper Palm.

Kontakt

Billede af næstformand for DEG-B, Kasper Palm

Kasper Palm

Næstformand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Bestyrelserne