Folkeskoleelever til undervisning med ryggen til

Elever i folkeskolen får mulighed for at tage valgfag på en erhvervsuddannelse

Nyhed

Børne- og undervisningsministeriet har gjort det muligt for alle kommuner at søge om at tilbyde elever forløb, hvor de i 8. og 9. klasse kan skifte fag i folkeskolen ud med valgfag på en erhvervsuddannelse.

Tre kommuner har siden 2020 deltaget i et rammeforsøg, hvor i alt 101 elever har afprøvet et eud 8/9 forløb, hvor udvalgte elever fra 8. og 9. klasse får undervisning i færre fag i folkeskolen, men sideløbende får undervisning i valgfag på en erhvervsskole.

Forløbene har vist sig at styrke elevernes motivation for at gå i skole og har givet dem lyst til at tage en ungdomsuddannelse, hvorfor det nu er blevet muligt for alle landets kommuner at få mulighed for at tilbyde ordningen. En ordning, som der allerede er afsat puljemidler til i 2023.

Børne- og undervisningsministeriet skriver følgende om forsøgets resultater: 

Erfaringerne fra forsøget er overordnet set positive, både hvis man spørger lærere, forældre og eleverne selv. Eleverne, der er blevet tilbudt ordningen, har tidligere haft et højt fravær og lav motivation for at gå i skole. Men for stort set alle elevers vedkommende har dette rykket sig, efter de blev en del af eud 8/9. 

Elevernes motivation for at gå i skole er vokset, og de trives generelt bedre. Det kan blandt andet skyldes, at eleverne oplever, hvorfor det er vigtigt med fag som matematik eller fysik, når de arbejder mere praktisk med fagenes indhold på erhvervsskolen, ligesom det kan skyldes, at de får bedre relationer til både klassekammerater og lærere. 

Danmarks Evalueringsinstitut har lavet en opsamling over de foreløbige resultater fra forsøget, som kan læses her. Find desuden mere information om muligheden for at tilbyde eud 8/9 på buvm.dk

Kontakt

Portræt af Mie Hovmark

Mie Hovmark

Chefkonsulent og teamkoordinator - eud & eux