Nye reformveje 2: En attraktiv vej til alle unge

Pressemøde den 3. maj 2023 om reformkommissionens anbefalinger. Fra venstre: David Dreyer Lassen, Per B. Christensen, Nina Smith og Jørgen Søndergaard.

DEG-L: Modige tanker i Reformkommissionens anbefalinger

Pressemeddelelse

Reformkommissionen har netop i dag præsenteret deres anbefalinger til nye veje i ungdomsuddannelserne, som blandt andet adresserer udfordringen med, at alt for mange unge ender med hverken at have en ungdomsuddannelse eller et job.

De store linjer i anbefalingerne går på, at de treårige gymnasiale uddannelser – hhx, htx og stx - fortsat vil bestå, men at der som en anden vej for de unge også etableres en ny ungdomsuddannelse under navnet hpx (højere praktisk eksamen). Den forberedende grunduddannelse, FGU, som er målrettet elever, der ikke er klar til en ungdomsuddannelse, bevares som en mulighed efter 9. klasse, mens 10. klasse nedlægges.  

- Jeg synes det er nogle modige forslag reformkommissionen kommer med, og også nogle positive forslag om at der netop skal være et alternativ med et ungdomsmiljø for de unge, der gerne vil en anden vej end gymnasiet, siger Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne.

Reformkommissionen: En attraktiv vej til alle unge

Ifølge Ole Heinager slår reformkommissionen hovedet på sømmet. Han mener ikke, at man kan blive ved at gå og justere i det små, når man vil løse større udfordringer.  

- Hvis vi gør som vi altid har gjort, så ændrer vi ikke noget. Så der er behov for at tænke nyt. Vi har en udfordring med, at der er en stor gruppe unge, som ender uden uddannelse og uden job. Det kan vi ikke være bekendt. Det skal vi som samfund gøre bedre. Hpx har et sigte mod erhvervsuddannelserne, men man låser sig ikke fast. Der er en fleksibilitet, som jeg tror vil appellere til de unge, siger Ole Heinager og tilføjer:

- Det er samtidigt godt set af reformkommissionen, at det forsat skal være muligt for de meget afklarede elever at tage en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. Det er vigtigt for de elever, som er klar til og motiverede for at starte på en erhvervsuddannelse efter 9. klasse, at de har den mulighed. Og med det glimrende forslag om at gøre grundskolen mere praksisfaglig, så tror jeg det vil afklare flere elever tidligere end i dag.

For Ole Heinager er det rigtig vigtigt, at hpx skrues rigtigt sammen, så det bliver en sammenhængende uddannelse, hvor eleverne oplever at løfte sig fagligt samtidig med, at de bliver klogere på, hvilken uddannelse der kan være den rette for dem. På den måde kan hpx også bidrage til, at frafaldet på de kompetencegivende uddannelser bliver mindre.

 - Det er vigtigt at man overvejer indholdet meget nøje, og her mener jeg, at man bør indarbejde den pædagogik, der er på erhvervsskolerne, hvor fagene læres med en praksisfaglig vinkel. Det har vi erfaring med gør en stor forskel for elever, der måske er blevet lidt skoletrætte i grundskolen. Derfor mener vi også at det vil give god mening at placere hpx i forbindelse med erhvervsskolerne.

Ole Heinager håber, at politikerne vil læse rapporten grundigt og anerkende reformkommissionen for det gennemarbejdede forslag, de er kommet med.

- Hpx er selvfølgelig hovedforslaget, men der er mange andre gode elementer, såsom grundforløb+ til alle voksne, samt tanker om klynger af erhvervsuddannelsernes grundforløb, slutter Ole Heinager.