Computer, administration, noter

Friere og bedre rammer kan give bedre kvalitet

Nyhed

SVM-regeringen ønsker et Danmark med langt mere lokal frihed, ansvar og engagement, hvor ledere og medarbejdere har friere rammer til at yde en faglig indsats. Her skal Regeringen også tænke erhvervsskolerne med.

Udtalelse fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Ledernes repræsentantskabsmøde. 

Lederne på Danmarks erhvervsskoler har 26. april 2023 været samlet til repræsentantskabsmøde. Herfra skal lyde en opfordring til SVM-regeringen om at udvise tillid til skolerne, øge frihedsgraderne og løsne rammerne så skolerne kan levere uddannelser af høj faglig kvalitet til landets faglærte, ufaglærte og studenter.

Erhvervsskolerne er selvejende institutioner med egne bestyrelser, som er ansvarlige for skolens drift, økonomi og faglige resultater. En større frisættelse kan være et skridt på vejen til fokusering på kerneopgaven - nemlig kvalitet i uddannelserne og øget gennemførelse. Derfor bør Regeringen også give erhvervsskolerne frihed under ansvar til at uddanne de bedst mulige erhvervsrettede hoveder og hænder, som Danmark som voldsomt har brug for.

Erhvervsskolernes ledere mener, at mængden af og måden den centrale styring sker på, har taget overhånd. Skolerne bruger i dag mange ressourcer på unødigt bureaukrati, pseudoarbejde og på et tilsynssystem, som kontrollerer på processer fremfor at se på, om skolerne leverer output af høj kvalitet. Skolerne finder det naturligt, at politikerne og børne- og undervisningsministeriet følger, hvad statens penge bruges til, men måden det gøres på i dag understøtter ikke kvaliteten af de elever, som kommer ud af erhvervsskolerne.