Elev på læreplads

100 mio. kr. udmøntes til grøn omstilling på erhvervsuddannelser

Pressemeddelelse

Regeringen udmønter 100 mio. kr. til erhvervsuddannelser inden for hovedområdet teknologi, byggeri og transport og landbrugsuddannelsen. Midlerne tages fra reserven, der oprindeligt blev afsat til etablering af tre klimaerhvervsskoler.

Af et aktstykke på folketingets hjemmeside fremgår det, at Børne- og Undervisningsministeriet har anmodet finansudvalget om at tilføre 100 mio. kr. i 2023 som et særtilskud til erhvervsuddannelser inden for teknologi, byggeri og transport samt landbrugsuddannelsen.

- Det er en vildt god nyhed. Vi har en opgave med at sikre de rette kompetencer til den grønne omstilling og den udvikling kan næsten kun gå for langsomt. Den grønne omstilling kræver faglærte og specialiserede medarbejdere i stor stil og hvis vi skal have en chance for at kunne levere på denne dagsorden, så har vi brug for al den opbakning vi kan få, siger Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne.

Midlerne, der fordeles på baggrund af aktiviteten i 2022, kommer fra reserven, der blev afsat i forbindelse med en aftale om tre klimaerhvervsskoler, der blev indgået i januar 2022. I alt blev der afsat 100 mio. kr. årligt fra 2023 til 2028, samt 30 mio. kr. årligt fra 2029 og frem. Som det fremgår af aktstykket er der ikke længere politisk flertal bag aftalen.

- Vi mener, at pengene er meget bedre givet ud ved at investere i den grønne omstilling i hele landet frem for kun tre steder, så vi er enormt glade for udmeldingen. Der er et stort behov at for at vi kan opruste erhvervsskolerne bredt til den grønne omstilling, siger Kasper Palm.

Formændene noterer sig, at regeringen specifikt øremærker midlerne til hovedområdet teknologi, byggeri og transport samt landbrugsuddannelsen, i stedet for at lade særtilskuddet komme bredere ud til erhvervsuddannelserne.

- Det målrettede fokus betyder blandt andet, at de merkantile uddannelser samt uddannelser inden for fødevarer, jordbrug og oplevelser på nær landbrugsuddannelsen ikke er omfattet af særtilskuddet. Disse uddannelser berøres også af den grønne omstilling og derfor skal indsatsen være dækkende hele vejen rundt på erhvervsskolerne, siger Ole Heinager.

Kontakt

Billede af næstformand for DEG-B, Kasper Palm

Kasper Palm

Næstformand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Bestyrelserne