Letbek

Letbek laver nye produkter af genbrugsplast

Nyhed

I sidste uge besøgte Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier sammen med et hold undervisere virksomheden Letbek for at blive klogere på, hvordan de giver brugt plast nyt liv.

Letbek er udvalgt som en af de 10 klimavirksomheder, som undervisere og DEG besøger i 2023 for at få inspiration og konkrete eksempler på, hvordan elever fra eud, hhx og htx efter deres uddannelse med deres fag og faglighed kan spille ind i den grønne omstilling.

Hos Letbek betragter man plast som en cirkulær ressource, der er stærk og fleksibel, så den med fordel kan anvendes igen og igen på utallige måder.

I produktionen kværnes rengjort genbrugsplast til granulat eller pellets, som så kombineres igen til nye, stærke materialer til primært bygge- og anlægsbranchen samt møbelindustrien. Fx har Letbek været med til at lave en stol af 90% genbrugsmateriale, som kom fra den maritime sektor. Her både rådgiver og udfører Letbek i alt fra designfase til færdigproduceret møbel. 

Siden 1973 har Letbek genanvendt plast i nye produkter og bestræber sig på at udføre opgaverne, så de selv vil tage imod produkterne igen. På den måde kan de udtjente produkter, laves til nye om og om igen.

Skabelsen af hvert eneste produkt af genbrugsplast kræver grundig dialog og samarbejde med kunderne om de løsninger, der er mulige. For plast er ikke bare plast. At lave nye produkter af genanvendt plast kræver forståelse af plastens tidligere anvendelse, data om det materiale genbrugsplasten består af, samt viden om de forskellige plasttypers egenskaber og styrke. 

Data og dokumentation er et område, som Louise Aagaard Jensen, der er materialespecialist hos Letbek, sidder med til daglig. Louise sørger for at virksomheden arbejder systematisk med at dokumentere produkternes CO2 påvirkning, hvilket formidles ud til Letbeks kunder. På kundernes faktura kan de se, hvor meget CO2 der er anvendt i skabelsen af produktet og til sammenligning, hvor meget det ville være, hvis produktet var lavet af 100% ny plast. På den måde håber Letbek på at være med til at få forbrugerne til at træffe mere oplyste valg.

Billeder fra virksomhedesbesøg hos Letbek den 7. september 2023. 

Louises kollega Andreas Hvisthule er produktionschef og fortalte underviserne om nogle af de udfordringer, der kan være, når det materiale man arbejder med, ikke er nyt og derfor ikke 100% ens fra gang til gang. Det medfører at produkterne ikke kan produceres på samme måde hver gang, hvilket sætter høje krav til medarbejderne i produktionen, som skal kunne arbejde med mange typer plast, kende egenskaberne og vide, hvad maskinerne kan håndtere. 

Torben Madsen, der arbejder med salg, understregede ved besøget vigtigheden af at kommunikere med kunderne i forhold til at anvende genbrugsplast, da det ikke kan sidestilles med virgint plast. Fx kan små farvenuancer opstå på grund af ukorrekt sortering af plast. Heldigvis oplever Torben at flere og flere har lyst til at anvende genbrugsplast i deres produkter. Mange henvender sig for at finde et alternativ til et konventionelt produkt eller en måde at bruge sit plastikaffald på.

Klimacasen om Letbek - video, baggrundsmateriale og undervisningsideer - bliver tilgængeligt på www.deg.dk/klimacases, hvor der i løbet af 2023 udgives 10 klimacases om virksomheder, som arbejder ambitiøst med bæredygtighed. Projektet og udviklingen af de 10 cases er støttet af Villumfonden.