Arkitektfirmaet Nord

Arkitektfirmaet Nord vil tegne fremtidens bæredygtige byggerier

Nyhed

Bæredygtigt byggeri skabes i samarbejdet mellem aktører. Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier har sammen med et hold undervisere besøgt arkitekt, ingeniør og entreprenør bag et bæredygtigt byggeri i Nordjylland, som har stillet sig til rådighed som klimacase for eleverne på erhvervsskolerne for at give indblik i processerne bag et bæredygtigt byggeprojekt.

I byggeriet har certificeringer og i høj grad DGNB certificeringen vundet indpas. Vil man som bygherre DGNB-certificeres stiller det en række krav, som gør det nødvendigt for entreprenør, ingeniør og arkitekt at arbejde sammen på nye måder. 

I Aalborg har Arkitektfirmaet NORD A/S fokus på at være medskaber af mere bæredygtigt byggeri. Firmaet har et tæt samarbejde med Jorton bygge- og entreprenørvirksomhed og Frandsen & Søndergaard, der rådgiver om bæredygtighed indenfor byggeriet. Aktuelt arbejder de sammen om et projekt i Frederikshavn, hvor de renoverer boligforeningen Koktved.

Renovere eller bygge nyt? 

Certificeringer som DGNB, kan vise vejen til, hvordan et byggeri bliver så bæredygtigt som muligt både socialt, miljømæssigt og økonomisk. Certificeringer forudsætter også et grundigt forarbejde, fordi der skal træffes afgørende beslutninger og foretages analyser af både eksisterende bygninger og det omkringliggende miljø.  Kimen til et bæredygtige byggeri ligger i grundig planlægning inden byggeriet projekteres og udføres i praksis, påpeger arkitekt, ingeniør og entreprenør enstemmigt. Og den første beslutning er en vurdering af om man kan ændre anvendelsen af eksisterende bygninger, så de kan leve op til nye formål, eller om der skal bygges nyt for at leve op til de bæredygtige krav, der er til projektet. Hvis der skal fyldes for mange nye materialer ind i byggeriet for at det kan leve op til kravene der stilles til byggerier i 2023, er det nemlig ikke nødvendigvis det mest bæredygtige at renovere, men i Koktved hænger visionen godt sammen med en renovering.

Renoveringen i Koktved skal DGNB-certificeres. Certificeringen skal undervejs i byggeprocessen bruges til at vurdere den påvirkning, de konsekvenser og den indflydelse som byggeriet har på sted, miljø og samfund både nu og fremover.

Marie Mølgaard Vinther, der er partner og bæredygtighedsleder i Arkitektfirmaet NORD, forklarer at deres primære opgave som arkitekt på projektet er at sikre bæredygtig arkitektonisk kvalitet, hvor funktionalitet, æstetik, teknik, drift og økonomi er grundstenen, samtidigt med at byggeriet i sidste ende kan certificeres.

Bæredygtighedsrådgiver og entreprenør 

Frandsen & Søndergaard er ingeniør og bæredygtighedsrådgiver på Koktved projektet og rådgiver og vejleder om kravene i DGNB-ordningen, som byggeriet skal leve op til for at blive certificeret. I samspil med arkitekt og Jorton, som er den bygge- og entreprenørvirksomhed, som skal udføre renoveringen i Koktved, sikrer de at beslutninger om byggeriet hænger sammen med kravene i DGNB-ordningen. Hos både rådgiver og entreprenør er DGNB-ordningen så at sige en konkret pointtavle, som bygherren har valgt, så der ikke er tvivl om, hvad de ønsker sig.

Entreprenørens opgave er at udføre byggeriet, men også og bidrage til at nytænkning af fx arbejdsprocesser og materialeforbrug, så det lever op til de bæredygtige krav. Og her er man afhængig af at alle tænker med, så det bæredygtige element er indbygget i den faglige stolthed på byggepladsen. Argumenterne for, hvorfor noget nu skal gøres nyt og anderledes, skal knyttes sammen med værdien af materialer, klimaaftryk og bygherrens ønske om at blive certificeret. I bund og grund handler meget af adfærden på byggepladsen om ordentlighed overfor de ressourcer, der er til rådighed. Det handler fx om at indkøbe materialer, så det er tilpasset hvert enkelt projekt, så spildet mindskes. 

Klimacasen med video, baggrundsmateriale og undervisningsideer om Arkitektfirmaet Nord og deres samarbejde med Frandsen & Søndergaard og Jorton bliver tilgængelig i løbet af 2023 sammen med 9 andre klimacases om virksomheder, som arbejder ambitiøst med bæredygtighed. Se de færdige klimacases her:

Klimacases

Mangler du inspiration til undervisningsforløb, som styrker erhvervsskoleelevers klimahandlekompetencer? 10 danske virksomheder, som har tænkt bæredygtighed helt ind i kernen af deres forretning, har stillet sig til rådighed som cases, elever på...

Næste klimavirksomhedsbesøg er tøjproducenten ELSK i Thisted. Er du underviser? Så kan du stadig nå at komme med. Tilmeld dig via. linket her:

Virksomhedsbesøg
13. november 2023 kl. 13.00-15.00
ELSK, Tilstedvej 73 port 2. 7700 Thisted

DEG inviterer undervisere til at deltage i et besøg på en klimavirksomhed, der kan give inspiration til jeres undervisning inden for grøn omstilling og bæredygtighed på eud, eux, hhx og htx.

Projektet og udviklingen af de 10 cases er støttet af Villumfonden.